top of page

Insamlingen har startat

Marötornet är en unik men åldrad sevärdhet som med sina trettiofem meter syns vida omkring i Roslagens skärgård, närmare bestämt utanför Kapellskär. Det restes för hundra år sedan och har varit stormvarningsstation, militär utkikspost och groggveranda. Fackverkskonstruktionen i stål tecknar sig än idag mot himlen, men efter ett sekel i väder och vind behöver skärgårdens eget Eiffeltorn nu renoveras.


Marö samfällighetsförening med sina fyrtiotvå medlemmar drar därför igång en kampanj för att rädda Marötornet för framtiden. Målet är att samla in en miljon kronor för att renovera delar av tornet. Själva stommen är fortfarande i gott skick - rosten som man ser sitter bara på ytan. Men stegar, avsatser och plattformens golv är skrot. De behöver bytas ut för att möjliggöra nya besiktningar och reparationer i framtiden. Tornet kommer att fortsätta resa sig upp över Marö och synas på långt håll för alla som rör sig i farleden.


Den som donerar kan till exempel få en namnskylt på de nya trappstegen eller ett unikt tryckt blad med Marötornet. När det renoverade tornet invigs, förhoppningsvis 2024, är alla som bidragit välkomna på en fest på Marö, då det också blir en rundtur till öns andra sevärdheter som hällristningar och skärgårdens vackraste båthus.
コメント


bottom of page