top of page

carin Ellberg förevigar Marötornet

Konstnären Carin Ellberg har besökt Marö många gånger sedan 90-talets början och nu förevigar hon Marötornet i en tryckt blad. Den som donerar 5 000 kr till förmån för renoveringen av ”skärgårdens Eiffeltorn” får ett exemplar av det tryckta bladet som tack. Trycket beräknas vara färdigt i slutet av november. Formatet är liggande A4.

Marö-bladet av Carin Ellberg
Rädda Marötornet!

Ge en gåva på 5 000 kr och få ett tryckt blad av Carin Ellberg som tack! Den som vill få flera blad, behöver göra sin donation i omgångar.
Bladet kan hämtas i Stockholm. När du gjort din betalning, skickar vi information om detta.

Tack!

marö-bladet

carin ellberg

Det tryckta bladet har titeln Marö-bladet, med referens till den handskrivna tidning som några av oss Maröbarn gjorde på 70-talet. Marö liknar en grön snäcka på bilden, och pryds av det karaktäristiska tornet. Det avtecknar sig svart mot en himmel som skimrar i gult, blått och grått. Runt omkring svävar rosa himlakroppar som tycks sammanbundna av en ranka. Eller är det en navelsträng? Yttre och inre landskap möts när skärgårdens Eiffeltorn förevigas av en av landets ledande konstnärer.

 

Carin Ellbergs fantasifulla verk finns i många konstsamlingar, bland annat på Moderna Museet, Norrköpings Konstmuseum och Malmö Konstmuseum. Under hösten och vintern är hon aktuell med en soloutställning på Nordiska akvarellmuseet på Tjörn. Hon är född och uppvuxen i Stockholm där hon fortfarande bor och arbetar. Sedan slutet av 80-talet har hon arbetat med måleri, teckning, skulptur, installation och video. Den egna livsvärlden är ofta utgångspunkt för hennes konstverk – hon gräver där hon står. När hon var yngre var det den unga kvinnan och hennes accessoarer. Flickrummets estetik lyftes fram. Då barnen kom inkluderades de och deras leksaker i verken. En ny hund som ständigt måste rastas gav upphov till en serie ”rinn-bilder” där tuschet och akvarellfärgen fick flyta ut fritt på pappret. På Millesgården i Stockholm bäddade hon till och med in två fåtöljer från en gammelfaster i sin installation. Lekfullheten och fantasin är ständigt närvarande.

 

Till Carin Ellbergs mest kända arbeten räknas Det femte elementet, en rosa rondellskulptur i Gävle med en pelare där hennes eget huvud, en fåtölj, en lampa och de två sönernas huvuden flätas in i varandra. På Sturebys tunnelbanestation står hennes jugendinspirerade lykta i brons, ett mellanting mellan växt och djur. På 90-talet utvecklade hon en säregen teknik för reliefer och installationer: hon doppade beiga nylonstrumpor i bokbindarlim och skapade med dem många lekfulla verk där alla möjliga vardagsföremål fick ingå. Under senare år har hon arbetat med glas och metall, och gjort mobiler som svävar i rummet. De över sex hundra självporträtt i samma lilla format som hon gjort på samma sätt sedan studietiden på Kungliga Konsthögskolan på 80-talet har visats i ett antal utställningar.

 

Maria Lind

https://carinellberg.se

https://www.akvarellmuseet.org/

insamlingEN

rädda marötornet

Alla som bidrar värnar Roslagens kulturmiljö och hjälper till att rädda det unika Marötornet för framtiden. Målet är att samla in en och en halv miljon kronor till renoveringen. Om vi inte skulle lyckas, kan vi inte rädda tornet.

Om vi lyckas med insamlingen, kan projektet att renovera tornet starta. Själva stommen är fortfarande i gott skick – rosten som man ser sitter bara på ytan. Men stegar, avsatser och plattformens golv är skrot. De behöver renoveras för att möjliggöra nya besiktningar och reparationer i framtiden. Tornet kommer fortsätta att resa sig upp över Marö och synas på långt håll för alla som rör sig i farleden.

bottom of page