top of page

Skärgårdsstiftelsen besöker Marö

Marö bjuder på en spännande historia och fina sevärdheter. Den 18 och 21 maj kom Skärgårdsstiftelsen vänförening på besök till Marö för att få en rundtur på ön.


Sjöbris lade till vid Marö hamn för att besökarna skulle få se båthuset från 1926, ett båthus som många menar är ett av skärgårdens vackraste.


Skärgårsstiftelsens vänner fick sedan en guidad tur till två av öns sevärdheter. Dels till ristningarna i en häll nära hamnen som utgör minnen av historiska händelser i öns historia. Den första ristningen från 1561 då den blivande kung Johan III besökte Marö. Ristningen visar hertig Johans vapensköld. Ristningen är från sommaren då hertig Johan deltagit i sin bror Erik XIV:s kröning i Uppsala. Efter kröningen besökte hertig Johan Marö på väg tillbaka Åbo där han bodde. Kanske låg han här med sitt följe här i väntan på vind. Den andra ristningen är från den sista sommaren av det stora nordiska kriget 1721. Då låg den svenska flottan för ankar utanför Marö tillsammans med en engelska flotta. Överamiral Claes Sparre passade då på att låta knacka in sitt släktvapen vid sidan av Hertig Johans.


Vid rundvandringens avslutande stopp samlades skärgårdsvännerna vid tornet för att höra om dess spännande historia. Det restes för hundra år sedan, efter att Marös ägare vunnit det på vad i Tyskland. Stormvarningsstation, militär utkikspost och groggveranda är några av Marötornets funktioner genom tiderna.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page